• 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view

성균관대학교 600주년기념관

The 600Th Anniversary Memorial Hall, Sungkyunkwan University 1999

  • Location: Seoul
  • Area: 31,931㎡
  • 4 Stories Below Ground,
  • 6 Stories Above Ground
  • Structure: Steel & Reinforced Concrete
  • Competition Winner
  • Award: Annul Prize, K.I.R.A. . Annul Prize, Seoul City

This business aims at to build the following architecture. - A symbol which commemorates the 600th anniversary of establishment. - A center of the university - A center of Oriental studies and Korean studies in the world. Therefore, this building should perform an important role as a symbolic building of the university, be equipped with advanced facilities for advanced education, prepare for the global time. The 600th anniversary memorial hall includes main functions such as the head office, the Oriental study center and the related institute, an international conference room, a museum, a banquet hall, etc. and spaces which supports studies, such as a medium lecture hall, an assembly hall, seminar rooms, etc. Preconditions of this plan are as follows; first, as the purpose of this business, this building shall have images of commemoration and a symbol which indicate the meaning of the 600th anniversary of establishment as a center of this University, second, this building shall be harmonized with existing academic and scientific colleges as well as existing building from traditional buildings like Myung-Ryun-Dang, Daesung-Jeon, Bicheon-Dang, etc. to modern buildings. Also, this building shall supply a good environment as a research and education facility for users and be economical and easy to be maintained. Location of the site is near the Sungkyunkwan district which is located near the front gate of the campus, and the school shall be entered through this place. Therefore, it is important to harmonize having little influences on traditional buildings which are small and delicate, and not to screen the view of campus in the rear of the planned site as far as possible. So, the small side, a divided unit of the building shall be arranged facing Sungkyunkwan district, an opening view shall be secured by withdrawing the building from the main entrance(Daesung Ro) so that an exterior space(front square) meeting with large-scaled complex functions can be established. The line of entrance flow is simplified so that many functions can be used independently, particularly, the medium lecture room is given a separate entrance square and an entrance by using the difference of level of the land in order to avoid the disorder of entrance. As a result of careful analysis of the space for solving the complex function within the limited size given by the school, the plan was divided into laboratories used in a small unit, and places which need a large space. And then, that is expressed as two masses and the two are connected with a perpendicular line of flow. The space between the two masses are opened as an atrium from the basement to the highest floor so that all area of the building can have natural light and natural air. The motive of the exterior design applies factors of a traditional building, but, the spirit of modern times is expressed by the method of construction and industrialized and advanced materials, and so on. This shows the axis of time from the establishment of traditional buildings near the campus through today, since that is the vividest symbol which indicating the 600th anniversary of establishment.