• 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view

평창동P씨주택

P Residence 1981

  • Location: Seoul
  • Area: 325㎡
  • 1 Story Below Ground,
  • 2 Stories Above Ground
  • Structure: Brick Masonry
  • Award: Annual Prize, Seoul City

The basic concept for this project is to place the structure on the site with the least possible disturbances of the existing natural terrain of the site. As the structure sits on the terrain, the structure meets the undulating surface of the terrain below it and creates many interesting vertical lines and planes of walls. At the same time, some part of the structure does not meet the terrain and instead reveals deep horizontal planes of decks in the air. The design intention is to put together these vertical and horizontal elements in a harmonious relationship. The exterior is finished with natural materials such as stones, wood, and so on. At the same time, through the introduction of large glazed openings the outdoor spaces and the interior of the building meets together and becomes one. The lower floor areas of the building are at or near the ground and vary in level depending on the immediate terrain, and accommodate common uses shared by the family members. The upper level of the house consists of much smaller spaces which serve as the personal space for the family members. The site faces the south and commands a fine view. All the spaces in the building are well lighted and take full advantage of a fine view.